Tuesday, October 15, 2013

Käsitööliidu mentorkoolitus ja viie meistri näitus Luunjas, Tartumaal

Tööde autorid Hilja Sepp ja Vaike Jakobsoo

Autor Vaike Jakobsoo
Autor Hilja Sepp
















Kui sügisesel päikselisel päeval kahjutundega koduukse kinni keerasin, (sest see oli täpselt selline energiarikas päev, kui tahaks kõik kodus tegemata tööd ühe päevaga ära teha) ei teadnud ma veel, et pool tundi hiljem „unustan“ ma kodu ja kogu muu maailma ja jääb vaid üks teoreetilisi ja praktilisi teadmisi täis päev.
ERKL mentorkoolitus „Näituste ja meistrikodade kujundamine“ Luunja vallamajas, koolitajaks Kadi Pajupuu,  korraldajateks Astrid Hallik ja Tiina Konsen. Kui ma siinkohal koolitajale ette tutvustavat tiitlit otsisin, siis meenus, et eelmisel korral tema koolitusjuttu kuulates nimetas Kadi end Leiutajaks, aga sel korral sobiks ehk paremini Mõterialist. Kadi Pajupuu blogist saab selgituse, et tegemist on „kirega ja häbitundeta materjalis mõtleva inimesega“.
Põnevad koolitused meelitavad TuleLoo liikmeid kohale ikka kui meepott mesilasi ja selgi korral oli kohal meie viieliikmeline esindus. Kuigi koolituse algul, vestlusringis selgus, et TuleLoolastel on hulga peale kogunenud kena kogum näituse ülespaneku kogemusi, siis õppida oli nii meil kui teistel osalejatel sellest päevast palju.
Koolitus koosnes kahest osast – teooria (palju põnevaid praktikal põhinevaid näited jutus ja pildis) ja praktiline näituse ülespanek.
Näitusel Luunjas, osalevad viis meistrit Tartumaalt.  Angelika Nöps – niplispitsitööd, Hilja Sepp – lapitööd, Piia Rand - rahvarõivad, kirivööd, Vaike Jakobsoo - kangastelgedel kudumine ja Liina Laansalu – lapitööd.
Autorid Liina Laansalu ja  Angelika Nöps
Näituse ülespanek oma vormilt ja värvilt erilaadsete esemete tõttu osutus parajaks pähkliks. Kui esemetele lisada paarikümne koolitusel osaleja paarsada erinevat näitusekujundamise mõtet, siis läbi mängiti arvukalt põnevaid ülespanekuvõimalusi ja esemete kooslusi – katsetati, võrreldi ja vaieldi, paigutati ümber ja prooviti uuesti, vaadeldi mitme nurga alt ja lõpuks leiti parim lahendus.
Angelika Nöpsi Niplistööd
Näitus VIIS MEISTRIT Luunja vallamajas on avatud 11.novembrini E-R 8-17.

Autorid Liina Laansalu ja Piia Rand
Kirja pani tuleloolane Merle Ilm



No comments:

Post a Comment