Wednesday, March 30, 2011

Meie lemmik ERMi kogudest

Millega siis tuleloolased tegelevad?
Kõigepealt ühest ühistegemisest, millega tuleloolased agaralt ametis olid, eriti Kadri ja Angela. Tänud teile! Kadri tegi töödest kena kollaaži Angela pani kokku konkursiinfo.

Loomulikult otsustasime meiegi osa võtta Eesti Rahva Muuseumi konkursist "Minu lemmik ERMi kogudes" ja nagu korralikule naistekollektiivile kohane, on meie lemmik ÕLLEKAPP.



ÕLLEKAPP A509:919 Kullamaa

Õlut ja mõdu on meie maal ikka hinnatud. Kaunistati ka õllekappe, mustrid võeti elust enesest ja olulisest selles. Hobused omavad juba ammustest aegadest olulist rolli. Läti Hendrik annab sellest selgemaid näpunäiteid:

Sajuselajal, mis viljaikalduse kaasa toob, võtavad liivlased nõuks munga Theoderici jumalatele ohverdada. Enne tahavad nad liisu läbi teada saada, kas ohver jumalatele meelepärast. Preester pannakse hobuse selga istuma ja lastakse hobune üle oda astuda. Hobune astub elujalaga üle. Teisel katsel seesama tagajärg. Nii pääseb preester ohvrisurmast (Hendrik, I , 10).

Kui mehed liiga usinalt õllekappe on tõstnud, oli samuti hobune see, kes alati koduteed teadis ja peremehe lõpuks koju viis.

Meie konkursitööks on pakutrükitehnikas rahvuslikud torulott-kaelussallid. Õllekapa kuju ja mustrid olid inspiratsiooniks erinevate trükipakkude tegemisel ja nendega kombineerides kangale trükkides torulotid valmisidki. Me kaasajastame vanu mustreid tänapäevasel, moodsal moel, et igaüks saaks rõõmuga omanäolist taaselustada - taaskasutada! Kuna kandmisviisid on kaelussallil mitmekülgsed, siis kajastab see mitmekülgsus ka eestlastele omast nutikust ja praktilist meelt, milles ei puudu ilumeel! Et kollektsioonis on erineva suuruse, värvi ja mustriga salle, siis leiab sealt endale meelepärase kindlasti igaüks!

Töö valmistaja:

MTÜ TuleLoo

tulejaloo@gmail.com

PS. Konkursitöö tehnika tutvustamiseks on MTÜ TuleLoo lahkesti nõus tegema kõigile huvilistele ja soovijatele trükipakkude valmistamise ja torulottide trükkimise töötoa.


No comments:

Post a Comment