Wednesday, February 16, 2011

Istumisalused XI noorte laulu- ja tantsupeol maa ja ilm


Suur tänu kõigile, kes osalesid XI noorte laulu- ja tantsupeo Ehe maa ja ilm istumisaluste konkursil. Konkursile esitati palju leidlikke ning eesti rahvakunsti– ja käsitöö traditsioonist lähtuvaid ideid. Teostamiseks valis žürii välja Reimo Riipuse töö, kes pakkus välja kangastelgedel kootud istumisaluse, mida saab kasutada ka kotina.
Kutsume kõiki vabatahtlikke, kes soovivad osaleda laulu- ja tantsupeo ettevalmistamisel, kangastelgedel kuduma istumisaluseid peol kasutamiseks ja kaunistamiseks.
Istumisaluste valmistamise juhend
Istumisaluseks kootakse kõigepealt kangastelgedel triibuline vaip mõõtudega 70-80 cm x 40 cm, mis seejärel sõlmitakse kokku kotiks mõõtudega 35- 40 cm x 40 cm. Istumisalus- kotile kinnitatakse ka vaiba koematerjalist (tekstiilist) kotisang, mille vajadusel saab kotti peita.
Materjal:
1) 2/3 must kude, trikotaažriba;
2) 1/3 värviline kude (teostaja värvivalik);
3) lõim – puuvillane.
Tervitatav on traditsiooniline kaltsuvaiba materjali taaskasutus.
Valmistamine. Kasutada soovitavalt suga nr 30, soastada üle ühe, kududa labases siduses. Kududes tuleb kootav ese kogu aeg korralikult kokku lüüa, et sõrm läbi ei mahuks ega lõim paistma jääks. Kududa laiupidi (vaiba laius 70-80 cm, pikkus 40 cm), ühe toote valmimisel panna vahele 20 cm laiune papp ja alustada uuega. Murda toode pooleks mõõtu 35-40 cm x 40cm ja sõlmida vastastikku olevad lõimeotsad narmasteks. Istealuse- koti sangaks sobib mustast trikotaažribast tehtud pael (keerupael, näpunöör, kaaruspael või palmik vastavalt tegija soovile). Koti siseküljele kinnitada väike linasest riidest etikett, millel on teostaja nimi, perekonnanimi ja kooli/ huviringi/ käsitööseltsi nimi.

Korraldustoimkond varustab talgutel osalejad istealuste kudumiseks vajaliku musta tekstiil-koematerjali ja lõimega. Teavitame talgutel osalemiseks registreerunuid, kuidas ja kus nad saavad kätte kudumismaterjali ning kuhu tuua valmistooted. Valmis istealuseid ootame 2. maiks.
Laulu- ja tantsupeo istumisaluste talgutel osalemine
Talgutel osalemiseks palume koolide/huviringide/seltside esindajatel teatada oma osalemisest istumisaluste valmistamisel enne 22. veebruari 2011.
Osalejaid registreerivad:
Eesti Rahvusliku Käsitöö Liit info@folkart.ee või
Eesti Käsitöö ja Kodunduse Õpetajate Seltsi AITA kristiteder@hot.ee.
Osalemise teadaandes palume märkida:
1. Kooli/huviringi/käsitööseltsi nimi ja aadress.
2. Valmistatavate istumisaluste planeeritav kogus.
3. Kontaktisiku nimi, e-posti aadress ja telefoninumber.
Abi eest tänab, täiendavatele küsimustele vastab ning osalemisindu soovib
Ehe maa ja ilm korraldustoimkond
ehemaailm@kul.ee

No comments:

Post a Comment