Monday, October 8, 2012

TuleLoo pärjati eripreemiaga!


Jee-jee, jee-jee-jep! Rõõmustame!
Meie konkursitöö Moodne muinasjutt " Kasu pajast" auhinnati žürii poolt eripreemiaga. Värvisime taimedega linast kangast!

-----------------------
Katkend: A. Pervik "Kunksmoor"
------------
Kõige mõnusam asi Kunksmoori majas oli aga suur laia suuga kolle, kus külma ilmaga hõõgusid männikäbisöed. Siin keetis Kunksmoor punasest vasest katla sees oma nõiarohtusid. Sest see Kunksmoor oli tegelikult nõid. Oma nõiarohtude ja kunstidega oskas ta arstida igasuguseid haigusi ja tõbesid. Ta oskas neid kaela ka saata. Taimi oma rohtude pruulimiseks käis Kunksmoor korjamas suurelt maalt, metsadest ja aasadelt, soodest ja rabadest.
  --------------
 
 
 
Kasu pajast.
  Moodne muinasjutt 2012

Elasid kord naisterahvad, kes nõuks olid võtnud edendada käsitöölist ühistegevust. Üheskoos võeti nõuks pimedal õhtul kokku saada, nõiarohtusid koguda ning siis miskit tarvilikku ning noorekstegevat toimetust korda saata. Sallivärvijad olid kui Kunksmoorid, kes ümber värvipaja ringi tatsasid - aurust ja ootusärevusest puna palgel ning juuksed harakapesana sakris. Igasugu nõiarohtusid ei kasutatud mitte tõbede äraajamiseks ega kaelasaatmiseks vaid värvikeeduse saamiseks. Ja siis ühtäkki voila! tõmmati auravast katlast välja kuivad sallid. Nõiakunst ikkagi ju! Sallid kaela ning kamp roosapõskseid, kauneid, noori naisi sammus nooblisse lokaali, kus kõik mehehakatised nende kaunidust kiita võtsid ning tanu alla viia tahtsivad. Jutud räägivad, et mõnel ka õnneks olla läinud ning nad tänase päevani nõiasalli pärast kaasa kõrval ärgata saavad. Siit ka loo moraal, et ilu ei kõlba küll patta panna aga ilu võib pajast välja tõmmata küll!

MTÜ TuleLoo



Pidulik näituse avamine 17. oktoobril kell 16.00 Rahvakunstigaleriis (Pikk tn 22). Näitusel on väljas konkursi võidutööd, samuti saab vaadata väljapanekut suvel Vormsis toimunud Nõgese töötoast.

2 comments: