Wednesday, January 30, 2013

TuleLoo aastakoosolek


25. jaanuaril pidasid tuleloolased aastakoosolekut.

TuleLoo 2012. aasta tegevusaruanne (koostas Kadri Tomasson)

2012. aastal oli MTÜ põhitähelepanu suunatud käsitööühendustevahelise koostöö tugevdamisele ning käsitööaasta  „Taimest tulnud“ ürituste korraldamisele.

Jaanuaris jätkus meie eestvedamisel eelmise aasta lõpus alanud kirivööde kudumise koolitus Tartus.  Õpetaja oli Piia Rand ja koolitust toetas Eesti Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupp.
Jaanuarist märtsini toimus Tartus MTÜ TuleLoo eestvedamisel niplispitsikoolitus algajatele.  Õpetaja oli Angelika Nöps (MTÜ Hestia) ja koolitust toetas Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital.
Mõlemal koolitusel osalesid koos tuleloolastega  ka teiste käsitööühenduste liikmed.

Osalesime  tööga „Moodne muinasjutt- kasu pajast“ Tartu Käsitööklubi poolt korraldatud näitus-konkursil "Taimest tulnud ehk iidsed kiud - uudsed lahendused"  Tartu piirkondlikus eelvoorus. Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu poolt korraldatud konkursil „Taimest tulnud“ pärjati meie töö „Moodne muinasjutt- kasu pajast“ eripreemiaga. Konkursitöö valmimisele eelnesid mitmed kokkusaamised , kus peeti mõttetalguid ning värviti taimedega kangast.
Meie liikmed osalesid konkursil ka individuaalselt töödega, mis leidsid äramärkimist  žürii poolt.  Malle Käos osales ka  Tartu Maanaiste Liidu konkursil „Teeme oma pea-asja“.

Augustis korraldasime Vormsi ja Tartumaa käsitööliste kokkusaamise Vormsi saarel. Mitmepäevase ühisseminari raames külastasime Vormsi talumuuseumi, Vormsi Käsitöö Seltsi ja nende näitust, osalesime Andres Koidu juhendatavas puutöötoas Kersleti ateljees. Seminaril kuulasime, kuidas Vormsil koostööd tehakse, millised on kohapealsed probleemid, millest heameelt tuntakse ning mida on õppida Tartumaa käsitöölistel Vormsi kolleegidelt. Projekti toetas Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital.

Koos  Tartu Käsitööklubi, Eesti Rahva Muuseumi, ÜKRS Nurmenukk, Eesti Rahva Muuseumi Sõprade seltsi ja Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liiduga korraldasime  II Ülemaaliste käsitöökodade raames 27.oktoobril   Tartumaa Käsitöökoja  „Taimed meis ja meiega, taimedest tulnud ja taimedest läinud“.
Käsitöökojas viidi läbi  Tartumaa käsitöömeistrite ja käsitööharrastajate ümarlaud, kus kaardistati Tartumaa linnades ja valdades käsitöövaldkonnas toimuv. Kuna kõige rohkem toodi ümarlauas esile probleem, et valdkonda puudutavate ettevõtmiste info ei jõua tihtipeale kõigi huvilisteni, tegime ettepaneku luua ühine infolist kõigile Tartumaa käsitööhuvilistele. Ettepanek võeti vastu ja nüüdseks on käsitööliste infolist loodud.

2012 aastal osalesid MTÜ TuleLoo liikmed mitmetel laatadel (Tartu Kevadlaat, Tartu Sügislaat, Palamuse laat, Tartu Hansalaat, Mardilaat Tallinnas, Waldorfgümnaasiumi heategevuslaat), koolitustel ( Loov Eesti seminar KUNST MÜÜA Viljandis, Tartu Ettevõtlusnädal) ja Tartus toimunud rahvusvahelisel konverentsil „Elav rahvarõivas“.
Malle Käos ja Aili Palm osalesid ka Eesti Rahvakultuuri ja Käsitöö Liidu poolt korraldatud käsitööreisil Rootsi.
MTÜ TuleLoo esindajana osaleb Merle Ilm projektis Kaasav Kultuurikorraldus Tartumaal. Tartumaa Kultuurikojas esindab ta käsitööliste huve.
Meie liikmed juhendavad omakorda käsitööringe (Elli Aus juhendab Elva käsitööklubi Nobenäpp, Malle Käos juhendab Tartu Puuetega Inimeste Koja käsitööringi).
Aili Palm on osalenud ka  Tartu rahvarõivakirbukal, Tartu Maavalitsuses toimunud Tartumaa käsitöö ja loomisega tegelejate kokkusaamisel ja Tartumaa rahvakultuuri ümarlauas. Käsitööaasta lõpetasime ühises vestlusringis  Tartu Käsitööklubi liikmetega.
Meie liikmed Merle Ilm, Inga Silm ja Inga Talvis on asunud edasi õppima Tartu Ülikooli ja Elli Aus osaleb projektis  “Vanemaealiste käsitöömeistrite lõimumine tööturule”.
Angela Sööt kirjutas  MTÜ TuleLoo ehteaasta tegemistest artikli Rahvakultuuri aastaraamatusse 2011.

Möödunud aastal pälvisime koos Tartu Käsitööklubiga Eesti Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupi aastapreemia Tartu piirkondliku suurürituse (Tartumaa ehtekoda) korraldajatena.
Oma igapäevatöös oleme tihedas koostöös Tartu Käsitööklubi, Ülenurme Käsitöö- ja Rahvuskultuuri Seltsiga "Nurmenukk",  Eesti Rahva Muuseumiga ning MTÜ Hestiaga. Regulaarselt saavad tuleloo liikmed kokku kord kuus.

Aasta kõige suuremaks kordaminekuks loeme Tartu linna ja maakonna käsitööliste omavahelise suhtluse  suurenenemist, seda suuresti tänu Tartumaa Käsitöökoja raames toimunud  ümarlauajärgsele infolisti loomisele. MTÜ TuleLoo jaoks oli aasta 2012 edukas ka keeruliste käsitöötehnikate  õppimise seisukohalt – saime selgeks niplispitsi ja kirivöö tegemise põhitõed.

2013. aastal kavatseme aktiivselt osaleda maavillase aastateema tegevustes – osaleda õppepäevadel ja konkursil ning kindlasti õppida uusi teemakohaseid käsitöövõtteid. Plaanime taas koostööpartneritega ühiselt  organiseerida oktoobris ülemaaliste käsitöökodade raames Tartumaa Käsitöökoda ja hakata läbi viima käsitööühenduste ümarlauda, millega loodame veelgi süvendada koostööd erinevate käsitööorganisatsioonide ja –ettevõtete vahel.  

Esiplaanil uus juhatuse liige Malle Käos.


Koosolekul kuulati ära ning kinnitati aastaaruanne, valiti juhatust. Juhatuseliikmeteks said taas Kadri Tomasson ja Aili Palm. Uus liige on Malle Käos. Jaksu juhatusele!









Iga juhatuseliiget tänati tehtud töö eest sussipaariga. Lisaks saadeti Aili  Dorpat SPAsse värskenduskuurile. Öeldi, et aktiivse tegutsemise eest. No mina arvan küll, et ikka selleks, et ta rohkem jaksaks :)


Ja siis läks peoks. Teadaolevalt pidu pidada TuleLoolased oskavad :)

No comments:

Post a Comment