Tuesday, May 3, 2011

Leelo tegemised

Mul polnud kaua mõtlemist, kui sain tööpakkumise "Ehe maa ja ilm" projekti koordineerimiseks Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA-s. Sellise uudse ja vahva idee teostuse juures olla ja selle õnnestumisele kaasa aidata on harukordne võimalus! Pealegi südamele meelepärane ja mõnusalt pingutust nõudev ülesanne. Koos noortepeo loovjuhi Liina Tepandi ning heade partneritega ERKL-st, käsitöö- tööõpetuse ja kunstiõpetajate ühendustest, ERM-st ja Viljandi Kultuuriakadeemiast EHE MAA JA ILM teostubki. Nüüd kõigest lähemalt.

Sellesuvisel XI noorte laulu- ja tantsupeol MAA JA ILM on lisaks koorilaulule, pillimängule ja tantsule paljudel noortel ise võimalus kaasa lüüa peo kujundamisel ja kaunistamisel. "Ehe maa ja ilm" on ühisnimetajaks õpilaste kunsti- ja käsitöökonkurssidele, mille kohta lugemist http://maa-ja-ilm.laulupidu.ee/ehe-maa-ja-ilm/

Mitmete õpetajate kinnitusel on kogu Ehe maa ja ilm projektis õpilaste jaoks uudne kavandi väljatöötamisel mõelda läbi ka teostus (materjal, tehnoloogiad). Eelkõige noortepeo istumisaluste, puhkealade, rongkäigu pea ja ilmaväravate konkurss eeldavad just sellist rakenduslikku lähenemist. Pikaajalisemate traditsioonidega on muidugi õpilaste kunstitööde konkurss, mis toimus seekord pealkirja all "Väikese inimese maailm". Ja kogu ettevõtmine päädib ehetega- koostöös ERKL-ga toimub õpilaste Eesti-oma-ehe ehtekonkurss. Ehe maa ja ilma õpilastöödest sünnib ka virtuaalnäitus veebis.

EHE MAA JA ILM avaneb kogu oma ilus lauluväljakul 30. juunist-kuni 3. juulini avatud ehtekojas. Seal saavad kõik huvilised ja peolised meisterdada õpitubades õpetajate või meistrikodades käsitöömeistrite juhendamise ehteid ja peoks sobilikke lisandeid, "rahvariide kiirabi" pakub nõuannet rahvariiete ja lisandite kavandamisele ning ka praktilist abi. Ning õpilastööde näitusi saab samuti vaadelda ehtekojas. Ettevalmistused on täies hoos.

Ehtekoja "peaproov" toimus 21. märtsil lauluväljakul, kus kahe tunni jooksul käis ligi 500 last meisterdamas-joonistamas. Selle hoogsa kevadürituse vahvaid jäädvustusi leiate http://www.flickr.com/photos/leelomuru/sets/72157626434785682/. Nagu piltidelt näha, on Käsitööga tööle 2 Tartu eestvedajad Liisa ja Virve siingi kaasa tegemas.

Peo ettevalmistusteks hakkavad lõpusirgele jõudma istealuste talgud. Kiigemetsa kooli õpilase Reimo Riipuse kavandi järgi kootakse kangastelgedel Eestis ligi 50 käsitööseltsis-huviringis enam kui 1500 istealust. Talgutelt on ilusaid jäädvustusi Ülenurmest ja Paidest http://www.flickr.com/photos/leelomuru/sets/72157626512873907/

Ehe maa ja ilm koordinaatorina tunnen, kuidas Käsitööga tööle 2 osavõtt on aidanud kujundada minu väärtusi, suhtumist ja arusaama käsitööst ja tootearendusest. Ja mis peatähtis- tööst on endale palju rõõmu ja usutavasti- muidu seda töö ju ei teekski- ka paljudele lastele ja kogu peorahvale!

Tervitustega,
TuleLoo Leelo

No comments:

Post a Comment