Sunday, May 6, 2012

Tohutöökoolitus

Veliki Novgorodi tohumeistri Vladimir Yarishi tohutöökoolitus algajatele ja edasijõudnutele: kasetohust tarbeesemete valmistamine

15.-20. juuni 2012 Loodi mõisas, Viljandimaal


Eesmärk
Eestis on kasetohtu kasutatud aastasadu. Viimasel aastakümnel on kasetoht traditsioonilise tarbematerjalina taas meie teadvusse jõudnud, kuid kasetohust käsitööesemete valmistamise oskused on suurelt jaolt ununenud ja tohutööga igapäevaselt tegelejaid võimalik heal juhul ühe käe sõrmedel kokku lugeda.
Koolituse eesmärk on kaasa aidata tohutöö tehniliste oskuste taastamisele Eestis ning praeguste ja tulevaste tohumeistrite inspireerimisele, lootuses, et tohutöö leiab jälle väärika koha ja loob uusi töökohti Eesti käsitöömaastikul.
Tegemist on 2011. aasta juulis aset leidnud samalaadse tohukoolituse jätk. Sel aastal on koolitust plaanis teha kahes rühmas.

Koolitaja
Eestist ida poole jäävatel aladel on tohutöö olnud tunduvalt mitmekesisem ja tehniliselt arenenum. Tohutöö tegemise traditsioon ning oskused on seal kõrgel tasemel säilinud tänapäevani, ulatudes lihtsate tohtnõude valmistamisest filigraansete lõikeornamentide ja piltidega kaunistatud tarbekunstiteosteni.
Koolitaja Vladimir Yarish tuleb Veliki Novgorodist, linnast kust on leitud kõigile tuntud tohuürikud. Vladimir on teinud ja õpetanud tohutööd mitmel pool maailmas üle 24 aasta. Lisaks on ta kirjutanud tohutööst arvukalt artikleid, osalenud näitustel, avaldanud USA-s mahuka tohutöö käsiraamatu. Praegu on tal käsil materjali kogumine oma doktoritöö jaoks – teemaks loomulikult tohutööd. Vladimir on TÜ VKA magistrant Andres Rattasepa Eesti tohutöötraditsioone käsitleva magistritöö juhendaja. Vladimiri Eestis viibimise ajal on plaanis viia läbi ühine uurimustöö Eesti Rahva Muuseumis.
Rohkem infot Vladimir Yarish’i kohta www.yarishbasketry.com

Sihtrühm
Koolitus on mõeldud kõigile tohutöö huvilistele, nii algajatele kui edasijõudnutele.
Ühe grupi suurus on kuni 12 inimest.

Algajate kursus 15.-17. juuni
Punumistehnikas esemete valmistamine.
Algteadmised tohutööst pole kohustuslikud, kuid tulevad kindlasti kasuks – nii on võimalik koolitaja teadmisi paremini ära kasutada ning liikuda kohe uute ja keerulisemate tööde juurde.

Edasijõudnute kursus 18.-20.juuni
Tohust veekindlate vakkade ehk toeskite valmistamine.
Lisaks varasemale tohutöö kogemusele on jätkukursuse eelduseks elementaarne traditsioonilise puutöö oskus, peamiselt hea puutöönoa käsitsemine. Toesk on üks keerulisemaid tohutöid ja nõuab üle keskmise head käelist osavust, sisaldab puidust detaile, ning puujuurtest õmblusi. Edasijõudnute kursusele on esmaregistreerimise õigus eelmisel aastal osalenutel, kuid soovi võivad avaldada ka kõik, kell oma võimetesse usku on. Kindlasti on oodatud ka selle aasta algkursuse läbijad ühe soojaga ka veidi keerulisemat tohutööd õppima.

Töökeeled
Koolituse töökeeled on vene ja inglise keel, osalise tõlkega eesti keelde.

Toimumiskohad
Koolitus toimub Viljandimaal Loodi mõisas ja Viljandi lähikonna metsades.

Koolituse hind
Koolituse hind on 110€. See sisaldab ühte kursust, ehk juhendamist kolmel päeval (32 akadeemilist tundi), materjale ja ööbimist Loodi mõisa uues, kõigi mugavustega olmehoones, Viljandi Kultuuriakadeemia täiendkoolituse tunnistust (1,5 EAP), kohvi ja teed. Hind ei sisalda toitlustamist, kuid olmehoones on köök, lähikonnas on pood ja söögikoht. Võimalik on tellida toitu koha peale.

Töövahendid ja riietus
Kaasa tuleb võtta väiksem tugeva teraga nuga ja käärid ning metsa minekuks sobiv riietus.

Registreerumine ja tasumine
Koolitusel osalemiseks tuleb registreeruda ja tasuda ettemaks 55€ hiljemalt 01.06. Eelmise aasta koolitusel osalenud pääsevad edasijõudnute rühma eelisjärekorras.

Registreerimine ja lisainfo Andres Rattasepp
aadressil ffrugo@gmail.com ja telefonil 555 39 677

Ettemaks tasuda MTÜ Rahvusliku Ehituse Selts, A/a: 10220107883013, SEB Pank.

Projektijuht Andres Rattasepp

Koolituse korraldaja MTÜ Rahvusliku Ehituse Selts

No comments:

Post a Comment