Thursday, December 22, 2011

Ilusat jõuluaega...




.., head vana-aasta lõppu,
teguderohket ja õnnelikku uut aastat!




Pildil jõuluseade Elva Huviala- ja Kultuurikeskuses Sinilind.

Sunday, December 18, 2011

Ehteaasta lõpetamine.

Tänavuse eesti-oma-ehe ettevõtmistega jõudsime lõpusirgele neljapäeval, 15. detsembril Tartus, kus kohtusid Tartu Käsitööklubi ja MTÜ TuleLoo liikmed. Tiigi Seltsimaja keldrisaali uksed olid Tiina lahkel kaasabil valla kella viiest alates.


Jutuks tulid:
- ehteaastal toimunud näitused ja ehtekojad Tartumaal ja pealinnas
- näitused ja konverents "Ornament - võti maailma "Tallinnas

- Mardilaat Tallinnas
- ERKL 2012 konkurss-näitus ja infopäev



Mõtlesime saabuvatele jõuludele ja nipet-näpet nääridele. Loosirattasse "Iga loos võidab" võttis iga koosviibimisel osalenu kaasa omavalmistatud ehte.

Meie hea abiline Saskia küsis igalt loosisaajalt ehte lunastamiseks ka salmi, mõistatust või anekdooti.
Üllatuskülalisteks olid Virve Tuubel ja Liisa Tomasberg. Tänu neile saime ERM kogumisretkedest ning tuleva aasta Taimest tulnud konkursist palju rohkem teada.

Tore ehteaasta on lõppemas ja taimeaasta tulemas. Loodame, et oktoobrikuus 2012 toimuvad Taimekojad üle maa.

Piltidel: TuleLoo helmevakk ja Tiina Konsen Tartu eesti-oma-ehe näitust avamas.

Tuesday, December 6, 2011

Meie Merle ...

... on õppinud Rahvakultuuri Arendus- ja Koolituskeskuse, Eesti Rahva Muuseumi ja Tartumaa Rahvakultuuri Keskseltsi koostööl toimunud rahvariiete valmistamise kursustel.

2005 a. valmis tal lõputööna Kanepi naise kostüüm pikk-kuuega 19.sajandi keskel ja 2007 a. Ambla naise kostüüm.

Praktilise rahvariide kandmise kogemuse on Merle Ilm saanud tantsides 1994-2004 a. Kanepi Kultuurimaja naisrahvatantsurühmas ning segarühmas ja 2005 – 2009 a. segarahvatantsurühmas „Taara-Upsijad“

TuleLoolasena on Merle sel aastal kirjutanud 4 projekti, millest 3 on ka rahastatud. Tänu Merlele viidi läbi projekt „Rahvariiete juurde kuuluvate helmekeede õpituba Tartumaa koori- ja rahvatantsu kollektiivide juhtidele“. Igati õnnestunud projekt, mille tulemusena on helmekeede valmistamine Tartumaal väga populaarseks muutunud.


Alustanud oleme kirivööde projektiga. Merle eestvedamisel käisime Eesti Rahva Muuseumi kogudes vaatamas ja üles joonistamas kirivöömustreid. Lähiajal alustavad 10 projektisosalejat kudumisega. Loodame,et osalejate hulgast kasvavad välja oskajad kirivööde valmistajad.
Kolmanda Merle kirjutatud projekti raames toimub niplispitsikoolitus, kus saadakse algteadmisi niplamisest. Projekti eesmärgiks on õpetada välja oskajad niplispitsitegijad Lõuna-Eestis. On ju oluline, et meie kaunid rahvariided niplis-, mitte poepitsiga kaunistatud saavad.

Mulle meeldib Merle põhjalik ettevalmistustöö, nii projekti kirjutamisel kui ka selle läbiviimisel. ERM kogude uurimine annab vajaliku tunnetuse, aitab igal projektisosalejal leida just omad ja õige tunnetusega esemed. Eelneva uurimistöö osas ERMis Merle järeleandmisi ei tee. Ja see on hea :)

Kirja pani TuleLoolane Aili